Ga naar hoofdinhoud

 

15 (duizend) tips om uit een burn-out te blijven…

Jazeker, je leest het goed. Als je alle zelfhulpboeken mag geloven, zijn er zo veel dingen die je zelf kunt doen om je stress en zelfs je burn-out de baas te blijven. Onder controle te houden. Je leest al tussen de regels door, dat ik daar niet zo veel fiducie in heb. Ik zeg niet dat er complete onzin in staat, maar als je al in staat bent om dit artikel te lezen (en ik bedoel ook ècht lezen en opnemen wat er staat), ben je al een heel eind. Want echt, als je te lang over je grenzen bent gegaan – of denkt te zijn gegaan – kan je nog geen alinea in één keer lezen om te vatten wat er geschreven staat. Laat staan dat je snapt wat je nu anders moet gaan doen. En echt, lieve lezers, I have been there. Het hoognodige voor mijn werk kon ik lezen en op de overlevingsmodus kon ik nog wat uit mijn hersens persen om nog een beetje intelligent over te komen. Achteraf weet ik inmiddels, dat ik giga door de mand viel, maar dat had ik natuurlijk niet door. Vol enthousiasme ging in naar de bieb om een zelfhulpboek te halen om mezelf er eens even goed bovenop te helpen. Echt, schappen vol met zelfhulpboeken over stress en burn-out trof ik aan. En dat in de kleine bieb van Baarn. Kennelijk een florerende business. Ook al kan de echte doelgroep voor die boeken nog geen letter meer opslaan in dat drukke hoofd.

Wat ik wel volledig onderschrijf, is persoonlijke interactie. Dat je hulp nodig hebt van anderen, is duidelijk. Echter, niet uit een boek, maar van iemand die je in levende lijve ziet. Want diegene kan jou een spiegel voorhouden en jou vanuit oprechtheid en eerlijkheid, empathisch teruggeven hoe jouw gedrag overkomt. Jou de vraag stellen wat dat gedrag jou gebracht heeft. En wat je nodig hebt. Werkelijk nodig hebt. Menselijke interactie. Dat is waar het om draait in coaching. De aandacht krijgen die je nodig hebt, vanuit een belangeloze observatie van een persoon. Een coach.

Nu hoor ik je denken, dat ik van WC eend ben… Dat zal best. Maar ik zeg je, dat ik niet de enige coach ben die werkenden naar meer balans en werkplezier helpt. Dus keuze genoeg onder mijn collega’s.  Zelf aan de slag met een aantal zelfhulpboeken kan je uiteraard eerst uitproberen. Wellicht werkt dat voor jou wel. Die boeken worden immers niet voor niets succesvol op de markt gebracht. Want je hoort mij niet zeggen, dat de boeken onjuiste tips en informatie bevatten. In tegendeel! De vraag is alleen, hoe pas je ze toe? En is het effectief? Efficiënt?? Dat waag ik te betwijfelen, wanneer je iedere alinea 3x moet lezen en er dan nog mee aan de slag moet. In je eentje. Met 15 (duizend) tips. Herken je dit? Kijk dan gerust eens op de site van de NOBCO (beroepsvereniging van coachend Nederland) of platformen als coaching.nl of coachgezocht.nu. En kies een coach die je aanspreekt. Waag er een paar telefoontjes aan om iemand te vinden met wie je een klik hebt. Want dan ga je echt verder komen! Gebruik die zelfhulpboeken lekker als naslagwerk, wanneer je de wereld weer aan kunt. Je moet al zo veel zelf doen in het leven.

Natascha Winkelmeijer

coacht gedreven professionals in het weer terugvinden van hun werkplezier en het optimaliseren van hun balans

Back To Top