Ga naar hoofdinhoud

 

Overwoekerd door de chaos in je hoofd? Does ff chill!

In mijn dagelijkse ritueel heb ik de oefening ‘Picture your life’ geïntegreerd. Je legt dan kleine of grote geluksmomentjes vast met je camera en je schrijft op waarom dit plaatje voor jou happiness betekent. Je hebt vast al een paar foto’s voorbij zien komen in mijn andere blogs. Zelf heb ik er ook al een aantal challenges op Facebook gezien met dit principe. Voor iemand als ik, die van de Veluwe komt kun je je voorstellen dat dit plaatje voor mij er eentje voor op ’t nachtkasje is 😉: De heide in volle bloei. Echt zo paars heb ik het in geen jaren meer gezien. Het helpt mij om het leven te nemen zoals het komt en elke dag te genieten van kleine blijmakers. Even ontwarren.

Als meisje van de Veluwe, getogen vlak bij de Ginkelse Hei, is bloeiende heide een fascinerend beeld voor mij. De plaats waar ik geboren en opgegroeid ben (Ede) heeft zelfs een hele feestweek gewijd aan de bloei van de heide. De Heideweek is het grootste evenement van Gelderland. Heel eerlijk gezegd, ik was dat beeld van het uitgestrekte paarse heidegebied al heel lang kwijt. Tot deze zomer, of eigenlijk sinds een paar augustusweken. De heide was namelijk enorm vergrast. Deze gebieden zijn jarenlang overwoekerd geweest door gras en waren al lang niet meer paars. De plantjes bloeiden niet meer en werden verstikt door gras. Ik herinner me nog tijden dat regelmatig de nodige hectaren in vlammen opgingen. En niet altijd ongecontroleerd. Ik leerde, dat brand de kwaliteit van de weer opkomende heide ten goede zou komen. En het gras zou wegblijven. Maar door luchtvervuiling kwam het gras weer vrolijk terug. Soms ben ik verbaasd over de simpelheid van bepaalde oplossingen. Zo ook voor de vergraste heide: zet er grazers op! Die vreten dat gras ertussen uit. En voilà. De heide staat weer in bloei. Alleen zijn we dan wel 25 jaar verder.

Zoals het gras door toegenomen stikstof lekker gedijt en bloeiende heide verstikt, zo kan het in je hoofd ook gaan. Wanneer je hoofd overwoekerd is door gedachten, bloei je niet meer. Gedachten die je zelf voor ‘waar’ aanneemt. Zo sterk zelfs, dat je er op door gaat denken. Denken wordt piekeren. Piekeren wordt rumineren. En ik weet niet hoe het bij jou werkt, waarschijnlijk hetzelfde als bij mij, maar als mijn gedachten mijn hoofd overwoekeren, slaap ik niet zo lekker. Ik word ook vreselijk onzeker en heel kritisch op mijzelf. Ik twijfel werkelijk aan alles en zoek bevestiging voor het kleinste detail.

Ik kan je uit ervaring vertellen, dat het zo fijn en verrijkt voelt om weer te bloeien. Omdat ik weet wanneer ik mijn grazers weer van stal moet halen. Ik heb gelukkig mijn creativiteit terug en kan me weer vol overgave, met focus op iets storten. En ik zie weer de mooie dingen om me heen. Want met die heide gaat het inmiddels al weer wat jaren de goede kant op. Alleen heb ik dat kennelijk compleet gemist. Ik heb geleerd en ontdekt hoe ik blijf bloeien, door het gras met ‘wortel en tak’ te plaggen en tijdig onderhoud te plegen.

Hoe zou het voor jou zijn, om weer te shinen, te stralen en de ‘stik’stof uit je hoofd op te lossen? Ontdek in de Masterclass “Hoe word ik weer ‘chill’?“ hoe je dat dus doet. Je gaat in ieder geval relaxt en met een boel waardevol materiaal de deur. Om concreet mee aan de slag te gaan. Ik leer je te ontdekken wat nou echt belangrijk is voor jou en wanneer je jouw grazers in zet om niet overwoekerd te raken. Deze waardevolle dag bied ik je aan voor een heel zacht prijsje. Daar kun je niet eens met iemand van uit eten gaan. Laat staan naar de sauna. Ben je wel toe aan een paar uurtjes ‘me-time’? Meld je dan aan voor één van de data. Simpel, toch?

 

Natascha
FlowHow coach
06-22381693
info@workflowstudio.nl

Lees jij de FlowHow al om niets meer te missen? Abonneer je hier

 

P.S. Picture your life is een oefening uit ACT van Gijs Jansen

Back To Top